Senatorul USR PLUS de Suceava, George Mîndruță a participat miercuri, 12 mai, în calitate de secretar al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat, la Conferința ,,România și sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice – O contribuție strategică transatlantică pentru securitatea Euro – Atlantică”. El a remis presei un comunicat pe care îl prezentăm integral:

Conferința de astăzi a marcat două evenimente importante, respectiv:

  • semnarea, în toamna anului 2011, a Acordului între România și SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România;
  • împlinirea a 5 ani de la operaționalizarea sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore din România (AAMDS).

Sistemul de apărare este instalat la Baza Militară 99 Deveselu, fiind funcțional din anul 2016, ca parte a Sistemului NATO de apărare împotriva amenințării atacurilor cu rachete balistice.

Proiectul Aegis Ashore este unul pur defensiv, în concordanță cu prevederile din Carta ONU, fiind, de asemenea, o reprezentare perfectă a angajamentului continuu al aliaților NATO de a asigura apărarea colectivă în mediul de securitate internațional actual.

Confirmat ca fiind un adevărat succes și un exemplu de cooperare al aliaților din Romania, sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice (NATO BMD) este și o dovadă a viziunii comune privind asigurarea apărării pe care România și Statele Unite ale Americii o împărtășesc.

În cadrul dezbaterilor, s-a subliniat importanța cooperării și a parteneriatului strategic în scopul asigurării securității teritoriilor nord- atlantice, împotriva amenințărilor reprezentate de atacurile cu rachete balistice.

În contextul amplificării provocărilor legate de securitate, respectiv o Federație Rusă tot mai agresivă, un terorism brutal, proliferarea nucleară și a tehnologiilor distructive, sistemul antirachetă de la Baza Militară din Deveselu, bazat pe apărare și descurajare, este deosebit de important în protejarea populațiilor celor 30 de state membre NATO.

Sistemul antirachetă de la Deveselu, menținerea constantă a relațiilor transatlantice și respectarea angajamentului României față de obiectivele comune ale NATO reprezintă dovada faptului că domeniul apărării nu are culoare politică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.