Directorul DSP Suceava, Olivia Ioana Vlad, a afirmat, miercuri, că angajaţii instituţiei care asigură triajul epidemiologic în Aeroportul Suceava sunt agresaţi verbal, jigniţi şi scuipaţi de către cetăţenii care sunt carantinaţi, relatează Agerpres.

„Cel mai demoralizator aspect pentru angajaţii DSP Suceava care asigură triajul epidemiologic în aeroport este faptul că sunt agresaţi verbal, jigniţi şi scuipaţi de către cetăţenii care sunt carantinaţi. Încontinuu trebuie solicitată prezenţa poliţiei de frontieră în centrul de triaj”, a declarat Olivia Vlad.

Conform șefei DSP Suceava, triajul epidemiologic este asigurat de 16 asistenţi medicali, care fac ture prin rotaţie, uneori şi 14 ore pe zi, în condiţiile în care sosesc zilnic peste o mie de călători.

„Cadrele sanitare fac eforturi extrem de mari şi deoarece sunt atât de multe persoane care sosesc fie nevaccinate, fie netestate, lucrul acesta îngreunează foarte mult traficul şi intrarea pe teritoriul naţional şi generează foarte multe decizii de intrare în carantină. Înţelegem nerăbdarea şi nervozitatea unora, dar prezentarea dovezii de vaccinare, de testare sau a trecerii prin boală ar simplifica mult situaţia la intrarea în România.

Acest lucrul este solicitat şi respectat la intrarea în ţările din vestul Europei, dar, în mod paradoxal, cetăţenii români nu îl respectă atunci când se întorc acasă, spre protecţia familiilor şi a celor dragi”, a precizat Vlad.

Directoarea DSP Suceava a mai spus că, de la începutul lunii decembrie, un număr de 12.949 de persoane care au intrat în ţară, pe cale aeriană sau terestră, au fost carantinate, în comparaţie cu 5.062 de persoane în luna octombrie şi 6.493 în luna noiembrie.

Ea a mai precizat că, numai în cursul zilei de marţi, 2.148 de suceveni au fost carantinaţi după revenirea în ţară, pentru că nu erau vaccinaţi anti-COVID-19 sau nu aveau test PCR negativ.

În cursul zilei de marţi, dintr-un total de 24 persoane confirmate cu infecţie SARS-CoV-2, cinci erau carantinate deoarece aveau istoric de călătorie în ţări din Europa, respectiv Olanda, Anglia, Belgia şi Austria şi niciuna dintre aceste persoane pozitive nu era vaccinată, a mai spus Vlad.

Totodată, șefa DSP Suceava a afirmat că în centrul de vaccinare deschis la Aeroportul Suceava, unde se foloseşte vaccinul Johnson & Johnson, doar trei persoane s-au vaccinat în ultimele 24 ore.

DSP Suceava recomandă tuturor concetăţenilor să se informeze despre situaţia epidemiologică la zi din surse oficiale şi să opteze pentru consilierea medicilor specialişti sau de familie în vederea vaccinării împotriva COVID-19.

„Pentru stăpânirea pandemiei, este imperios necesar ca vaccinarea să fie însoţită de celelalte instrumente anti-COVID existente, precum purtarea măştilor, aerisirea cu regularitate a încăperilor şi respectarea distanţării sociale”, a mai declarat Vlad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.